Hartă

Harta Turistica

Harta Turistica

descarca harta

Trasee turistice din Dorna Arini:

Traseul 1: în satul Dorna Arini, de-a lungul râului Bistriței Aurii, cu excursie la Mănăstirea din Dorna Arini și urcare pe Muntele Bârnărel (1321 metri) pentru admirarea peisajului întregii comune. Pe traseu se vizitează ruinele fostelor cazemate localizate de-a lungul râului Bistrița. Traseul este de 10 km lungime și urcare de 600 metri.

Traseul 2: în Cozănești de-a lungul crestei Bida până la cota 1402 Bida Dornei. De aici tura coboară și urmează cursul râului Arini până în satul Cozănești. Este un traseu pe pășuni deschise cu mici păduri cu luminișuri. Traseul oferă o vedere panoramică deosebită. Traseul este de 18 km lungime și urcare de 700 metri.

Traseul 3: în Gheorghițeni de-a lungul râului Bistrița Aurie și urcă pe Valea Obcinelor până la lunca Obcina Mică aflată la 1200 m altitudine. Traseul coboară apoi de-a lungul râului Rusca până la râul Bistrița Aurie. Pe traseu se poate vizita schitul Parascheva din sec al XVIII-lea și Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini.Traseul are 12 km lungime și o urcare de 600 metri.

Traseul 4: în Ortoaia cu plecare din satul Ortoaia, se urcă pe Vârful Spaimei prin creasta sud-estică. Traseul coboară de pe creastă în Valea Prislop până înapoi în satul Ortoaia. Se pot vizita rezervația din Mlaștina Bolătău, paraclisul Maicii Domnului, catapeteasma sau cartea de la 1700. Traseul este de 12 km lungime și urcare de 500 metri.

Traseul 5: se află în Rusca, iar traseul duce către cel mai înalt vârf din regiune – vărful Giumalău de 1856 metri. Traseul urmează coasta de la vărful Bobeica 1453 metri până la vârful Giumalău. Traseul revine la punctul de pornire de-a lungul răului Bistrița Aurie. Traseul este de 18 km lungime și urcare de 900 metri.

Traseul 6: în Sunători, se duce spre vârful Palmes (1249 metri) prin păduri, pajiști și luminișuri. Traseul coboară din vârf spre Valea Osoiul înapoi la râul Bistrița Aurie. Traseul este de 8 km lungime și urcare de 500 metri.

Traseul 7: la rezervația Cheile Zugrenilor- arie protejată. Traseul pleacă din Zugreni până la vârful Bogolin (1664 metri) traversând pădurea de molid Bogolin, după care coboară până la râul Bistrița Aurie. De-a lungul traseului se pot admira stâncile cu forme ciudate: Colțul Acri, Stânca Coifului, Crindul Pușcate, Piatra lui Osman, Râpa Scara și munții din vecinătate: Munții Bistriței și Munții Rarău – Giumalău. Traseul este de 10 km lungime și urcare de 700 metri.

Traseul 8: de-a lungul liniei de front a primului război mondial cu vizitarea labirintului de tranșee și a cazematelor. Traseul este de 8 km lungime și urcare de 200 metri.